Ghosting

A modern kapcsolatok világában az internet és a digitális eszközök térhódításával új formái alakultak ki a kommunikációnak. Az egyik ilyen jelenség, amely sokak számára ismerős és gyakran fájdalmas tapasztalat, a „ghosting”, amit magyarul eltűnésként vagy felszívódásként is nevezhetünk. De mi pontosan a ghosting, miért történik, és hogyan lehet kezelni az általa okozott fájdalmat?

Szerző: Szabó Kristóf pszichológus, logoterapeuta

Miért tűnnek el a kapcsolataink váratlanul?

A modern kapcsolatok világában az internet és a digitális eszközök térhódításával új formái alakultak ki a kommunikációnak. Az egyik ilyen jelenség, amely sokak számára ismerős és gyakran fájdalmas tapasztalat, a „ghosting”, amit magyarul eltűnésként vagy felszívódásként is nevezhetünk. De mi pontosan a ghosting, miért történik, és hogyan lehet kezelni az általa okozott fájdalmat?

Mi is az a ghosting?

A ghosting egy olyan jelenség, amikor valaki váratlanul megszakítja a kommunikációt és a kapcsolatot egy másik személlyel, általában a romantikus vagy baráti kapcsolatokban. Ez a személy egyszerűen eltűnik, nem válaszol üzenetekre, hívásokra, és nem mutatja semmilyen jelét annak, hogy folytatná a kapcsolatot. Ez a viselkedés a másik, elszenvedő félben bizonytalanságot, csalódást és fájdalom érzését keltheti.

Ghosting okai és tényezői

A ghosting okai különbözőek lehetnek. Egyes esetekben a másik fél egyszerűen elveszíti érdeklődését vagy korábbi vonzódását a kapcsolatban, és inkább a kényelmes megoldást választja a kommunikáció megszakításával. Az is előfordulhat, hogy a személy konfliktushelyzetbe kerül, vagy nem találja a megfelelő szavakat a beszélgetés folytatásához, így úgy dönt, hogy inkább elkerüli azt. Néha pedig a ghosting azért történik, mert az illető úgy gondolja, hogy ez a legkevésbé fájdalmas módja a kapcsolat megszakításának — sokszor űrt hagyva ezáltal maga után az elszenvedő félben.

Ghosting típusai és formái

A ghostingnek többféle típusa létezik. A leggyakoribb a romantikus kapcsolatokban, akár azok ismerkedési fázisában előforduló ghosting, ahol a partner váratlanul megszakítja a kommunikációt és a kapcsolatot a másik féllel. Azonban a ghosting jelenség előfordulhat baráti kapcsolatokban, munkahelyi viszonyokban, vagy akár online ismeretségek esetében is. Az online térben a ghosting még könnyebben és gyorsabban megtörténhet, hiszen egy kattintással vagy üzenet, üzenetváltás letörlésével könnyedén el lehet tűnni a másik életéből.

A ghosting hatása és statisztikai adatok

A ghostingnak komoly hatása lehet az érintettekre a legfrisebb statisztikai adatok szerint. Az érzés, hogy valaki hirtelen eltűnik az életünkből és nem ad választ a kapcsolattartási kísérletekre, bizonytalanságot és fájdalmat okozhat az elszenvedő félben. Számos kutatás foglalkozott a ghosting hatásaival, és a statisztikák azt mutatják, hogy a tapasztalt fájdalom hosszú távú hatással lehet az érintettek érzelmi és pszichológiai jólétére egyaránt.

Nemi különbségek és ghosting

Bár mindkét nem elszenvedője lehet a ghostingnak, több kutatás azt sugallja, hogy a nők és a fiatalabb generációk többször tapasztalnak ghostingot. A statisztikai adatok szerint a nők gyakran erősebben élik meg a kapcsolatok megszakadásának fájdalmát, és nehezebben dolgozzák fel azt. Fontos megjegyezni, hogy minden egyén másképp reagál a ghostingra, és nem minden esetben érdemes általánosítani a nemek közötti különbségeket.

Miért fáj a ghosting?

Legyen szó egy online ismerkedés elejéről, egy kibontakozó félben lévő romantikus kapcsolatról, a ghosting megélése fájdalmas lehet. Az emberi természetben ugyanis benne van a válaszokra való vágy és az érzelmi kötődés kialakítása. Amikor valaki váratlanul eltűnik az életünkből, azzal elveszi a lehetőséget, hogy tisztázzuk a kapcsolatot és megértsük, elengedjük az érzelmeinket. Ez a bizonytalanság és fájdalom maradandó hatást gyakorolhat az érintett személyre, és akár bizalomhiányt is okozhat a jövőbeni kapcsolatok során.

Ghosting feldolgozása és kezelése

Az átélt ghosting tényének tudatosítása és feldolgozása fontos lépés a gyógyulás felé. Fontos, hogy a ghosting elszenvedői felismerjék, hogy a másik fél viselkedése nem tükrözi az ő értéküket vagy szerethetőségüket — egyszerűen nem róluk szól. Fontos, hogy támogató közegben beszéljenek a megélt tapasztalatokról és fájdalomról, és hogy időt adjanak maguknak a gyógyuláshoz. A pszichológiai segítségnyújtás és a szakértői tanácsadás is hatékony lehet a ghosting feldolgozásában.

Ghosting: a felszívódás

A ghosting egy olyan jelenség, amely sokakat érint és fájdalmat okoz. Fontos, hogy jobban megértsük ennek a viselkedésnek az okait és következményeit, valamint hogy segítséget és támogatást nyújtsunk az érintetteknek a feldolgozásban.

Irodalom

  • Aziz, S. (2018). Ghosted: Modern dating’s most vexing problem. HarperCollins.
  • LeFebvre, L. E. (2018). Ghosting: A mixed methods analysis. Journal of Social and Personal Relationships, 35(8), 1159-1177.
  • Subramanyam, M. A., & Srikrishna, A. (2019). Ghosting in relationships: Understanding psychological correlates. Indian Journal of Health and Wellbeing, 10(1), 92-95.