Hatékony lehet az online pszichológiai tanácsadás?

Előnyök & alkalmazhatóság

Szerző: Szabó Kristóf

online pszichologia tanacsadas pszichogram pszichologus budapest
Az online pszichológiai tanácsadás ma már szinte bárkinek elérhető a világ majd bármely pontjáról. Ugyanakkor felmerülhetnek bennünk a kérdések, mielőtt igénybe vennénk azt: hatékonyak az online ülések? Működik az online pszichológiai tanácsadás?

Hogyan zajlik egy online pszichológiai ülés?

Különféle, videókommunikációt lehetővé tevő applikáción keresztül zajlik egy-egy ilyen ülés. A teljesség igénye nélkül ezek lehetnek: Zoom, Skype, Viber, WhatsApp, Jitsi, Messenger, FaceTime.
A Pszichogramnál a Zoom-ot szeretjük, annak a használatát tartjuk a legbiztonságosabbnak és legegyszerűbbnek.
Megfelelő kép, valamint hangminőség esetén a nonverbális- és a metakommunikáció közel ugyanúgy megvalósul, mint személyes ülések alkalmával. Látjuk egymás arckifejezését, testtartását, halljuk a hangszínt, hangsúlyt és észrevesszük mindezek változásait.
Az egyszerű hanghívást nem tartjuk megfelelő csatornának a pszichológiai tanácsadásra, hiszen ezekben az esetekben elvész az információ nagyrésze a beszélő és a hallgató között. Az írásbeli tanácsadásról nem is beszélve. Ezek ismeretátadásra alkalmasak lehetnek azonban. Erre a célra hoztuk létre a Pszichogram Instagram oldalát, amellyel a pszichoedukáció a fő missziónk. 

online pszichologia tanacsadas pszichogram pszichologus budapest

Hatékonyak az online pszichológiai ülések?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az online történő pszichológiai tanácsadás, coaching közel olyan hatékony tud lenni, mint a személyes jelenlétű ülések. Bizonyos korlátok vannak természetesen.

Az online pszichológusi munka hatékonyságát, mivel a Covid-19-es helyzet miatt egyre többen veszik azt igénybe, kutatói oldalról is számos tanulmány támasztja már alá. Egy ilyen kutatás a webes alapú mentálhigiénés és pszichoedukációs szolgáltatások hatékonyságát vizsgálta. Az eredményeik szerint az online felületeken keresztül nyújtott információk és a virtuális támogatás is viselkedésváltozáshoz vezethetnek – természetesen a kliens motiváltsága mellett.

Egy átfogó jellegű kutatás pedig az online intervenciókat célzó üléseket vizsgálva tette azt a megfigyelést, hogy ezek a beavatkozások az esetek többségében hatékonyak lehetnek.

Az online pszichológiai tanácsadás a legtöbb olyan elakadás, probléma megoldásában hatékony lehet, amelyek egy hasonló szintű és mélységű személyes ülés keretein belül is működhetnek. Legyen szó életvezetési tanácsokról, hangulatzavarokról, stresszkezelésről, konfliktuskezelésről, vagy párkapcsolati nehézségekről, az online tanácsadás alkalmazható a segítő kapcsolatban. 

online pszichologia tanacsadas pszichogram pszichologus budapest

 Az online pszichológiai tanácsadás előnyei és feltételei

Azok is igénybe vehetnek online tanácsadást, akik:

 • nem szeretnék önmagukat és szeretteiket kitenni a járványhelyzetnek,
 • rugalmasabban egyeztethető tanácsadási alkalmakat keresnek,
 • munkájukból fakadóan sokat vannak úton,
 • nem tudnak rendszeresen utazni egy-egy ülésre, esetleg helyhez kötötten élnek,
 • nem tudják rendszeresen elhagyni az otthonukat,
 • esetleg lakóhelyük környezetében nem találnak megfelelő pszichológust,
 • külföldön élnek és nincs lehetőségük ott anyanyelvi segítséget kapni,
 • kisgyermeküket otthon nevelő szülőknek,
 • mozgásukban korlátozottak,
 • a személyes problémáik felvállalása így egyszerűbben megy.
 • a pszichológiai rendelőkben való megfordulásuk, ha kiderül, kellemetlenségek érhetik őket.

Ezeken kívül az online pszichológiai tanácsadás kényelmes és biztonságos, hiszen a saját otthonából beszélhet pszichológusával.

Az online ülésekhez használt applikációk nagyrésze ingyenesen letölthető, könnyen kezelhető és gyakran regisztrációt sem igényelnek.

 

Az online tanácsadás technikai feltételei:

 • stabil internetkapcsolat,
 • videokapcsolatra is alkalmas eszköz (okostelefon, laptop, tablet, stb.),
 • zavartalan környezet (csendes szoba),

Az online terápiás ülések hossza 50 perc, ahogyan a személyes konzultációké is.

Online pszichológiai tanácsadásra az alábbi „Időpontot foglalok” gombra kattintva tudsz jelentkezni.

Irodalom

 • Amichai-Hamburger, Y., Klomek, A. B., Friedman, D., Zuckerman, O., & Shani-Sherman, T. (2014). The future of online therapy. Computers in Human Behavior, 41, 288-294.
 • Barak, A., Hen, L., Boniel-Nissim, M., & Shapira, N. A. (2008). A comprehensive review and a meta-analysis of the effectiveness of internet-based psychotherapeutic interventions. Journal of Technology in Human services, 26(2-4), 109-160.