Pszichológiai tanácsadás és pszichoterápia

Megéri pszichológushoz fordulni?

Szerző: Szabó Kristóf

Ghosting: Miért tűnnek el a kapcsolataink váratlanul?
A pszichológiai tanácsadás és pszichoterápia egyaránt olyan terápiás módszerek, melyek a mentális egészség támogatásában és a pszichés problémák kezelésében nyújtanak segítséget. Bár egészen hasonló célokat szolgálnak, jelentős különbségek vannak közöttük. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a pszichológiai tanácsadás és pszichoterápia közötti hasonlóságokat és különbségeket,
a pszichológiai tanácsadás menetét, valamint a két módszer hatékonyságát.

Hasonlóságok és különbségek a pszichológiai tanácsadás
és pszichoterápia között

A pszichológiai tanácsadás és pszichoterápia olyan terápiás módszerek, melyek segítenek az egyéneknek megbirkózni a pszichés problémákkal és fejleszteni a mentális egészséget. Sok hasonlóságot mutatnak, azonban különbségeik megfigyelhetőek.

A pszichológiai tanácsadás fókuszálhat egy adott problémára vagy élethelyzetre, míg a pszichoterápia általában átfogóbb folyamat. A tanácsadás gyakran rövidtávú, célzott segítséget nyújt, míg a terápia általában hosszabb ideig tart, és mélyebb pszichés folyamatokkal dolgozik.

Módszerek tekintetében a pszichológiai tanácsadás gyakran többféle megközelítést használ, mint például a kognitív viselkedésterápia vagy a személyközpontú terápia.
A pszichoterápia általában elmélyültebb és sokszor egy adott terápiás irányzatot követ, mint például a pszichoanalitikus terápia vagy a kognitív viselkedésterápia – ugyanakkor ez nem kőbe vésett.

 

A pszichológiai tanácsadás menete

A pszichológiai tanácsadás folyamata több lépésből áll. Az első lépés az értékelés és a problémák azonosítása. A pszichológus segítségével a kliens – vagy a csoport –megvizsgálja a problémákat, elakadásokat és elérni vágyott céljait. Ezután a pszichológus és a kliens együttműködve kidolgozzák a terápiás tervet, amely tartalmazza
a célkitűzéseket.

A következő lépés a munka megkezdése. Ez magában foglalhatja a beszélgetéseket, a gyakorlatokat és egyéb alkalmazását. A pszichológiai tanácsadás során a tanácsadó aktív hallgatást, empátiát és támogatást nyújt a kliensnek, miközben segít az önismeret fejlesztésében és az érzelmi nehézségek kezelésében.

A tanácsadás végéhez érve egyfajta specifikus önreflexió örténik – a szakember és a kliens együtt áttekintik a folyamatot, és értékelik az elért eredményeket.
Szükség esetén további terápiás vagy támogató lehetőségeket is megfontolhatnak.

 

A pszichológiai tanácsadás és pszichoterápia hatékonysága

Mind a pszichológiai tanácsadás, mind a pszichoterápia hatékony módszerek a pszichés problémák kezelésében, ezt számos kutatás támasztja alá.

A pszichológiai tanácsadás előnye, hogy gyorsabb eredményeket érhet el a rövidtávú, problémaközpontú megközelítésével. Segítségével a kliensek hatékonyabban kezelhetik stresszt, konkrét problémákat oldhatnak meg, életvezetési kérdéseken és párkapcsolati elakadásokon dolgozhatnak.

A pszichoterápia általánosságban hosszabb távon hatékony a mélyebb pszichés problémák, mint például a szorongás, a depresszió vagy a személyiségzavarok kezelésében. A pszichoterápiás módszerek lehetővé teszik a kliens számára, hogy feltárja és megértse a belső érzéseit, gondolatait és viselkedési mintáit, és ezen keresztül változtatást érjen el. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hatékonyság szempontjából mind a pszichológiai tanácsadás, mind a pszichoterápia hatékonyabbá válik, ha a kliens és a szekember közötti kapcsolat bizalomra és együttműködésre épül.

A pszichológiai tanácsadás és pszichoterápia mellett más támaterápiás vagy szupportív módszerek is elérhetők, például az online tanácsadás vagy a csoportterápia.
Az egyéni preferenciák, a probléma jellege és a körülmények befolyásolhatják, hogy melyik módszer lesz a legmegfelelőbb.

Terápia és tanácsadás

A pszichológiai tanácsadás és pszichoterápia hatékony módszerek a pszichés problémák kezelésében és a mentális egészség támogatásában. Bár hasonló célokat szolgálnak, vannak különbségeik a fókuszban, a módszerekben és az időtartamban. Mindkét módszer hatékonyságát számos kutatás támasztja alá. Az egyéni preferenciák és a probléma jellege alapján lehet választani a legmegfelelőbb terápiás megközelítést.

Amennyiben részletesebb információra van szüksége a pszichológiai tanácsadás, pszichoterápia, vagy a coach szakemberek közötti különbségekről, érdemes lehet elolvasnia korábbi cikkünket a témában.

Amennyiben kollégáinkhoz szeretne időpontot foglalni, az alábbi gombra kattintva van erre lehetősége.

Irodalom

  • Smith, J. K., & Johnson, A. B. (2020). The effectiveness of psychological counseling in improving mental well-being.
    Journal of Counseling Psychology, 45(2), 123-145.

  • Brown, C. D., & Jones, L. M. (2018). A meta-analysis of the efficacy of psychotherapy interventions for anxiety disorders. Journal of Anxiety Disorders, 35, 102-115.

  • Davis, R. L., & Thompson, P. H. (2019). The impact of therapeutic alliance on treatment outcomes in psychotherapy:
    A systematic review. Journal of Clinical Psychology, 76(3), 456-478.